Relaţiile UE-ASEAN – interviu cu ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, pentru “Agenda Globală”, Radio România Actualităţi

Ministrul Teodor Meleșcanu: „România joacă un rol activ în planul cooperării între UE şi ASEAN prin iniţierea şi participarea la diverse proiecte“

Realizator Simina Botar: - România a jucat un rol activ în diverse proiecte pe care Uniunea Europeană le-a dezvoltat cu ASEAN în domenii precum cel al combaterii crimei organizate și traficului de persoane, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Actualități. Șeful diplomației române subliniază că Bucureștiul este interesat să dezvolte în continuare relațiile sale cu țările din Asia, prin intermediul ASEAN. Alexandru Ioan revine.

Reporter: Domnule ministru, se împlinesc astăzi 50 de ani de la înființarea ASEAN, Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est. Cât de importantă și de ce este importantă relația României ca stat de sine stătător cu ASEAN și ca membru al Uniunii Europene, de asemenea?

Teodor Meleșcanu: Importanța ASEAN este faptul că în acești 50 de ani, pentru care doresc și eu să transmit felicitări cu ocazia aniversării de la înființare și mult succes și prosperitate, dar aș vrea să spun că cele 10 state care însumează această comunitate au 645 de milioane de persoane și ele au lansat un model de cooperare regională care promovează solidaritatea, prosperitatea și pacea, reușind să depășească vechile disensiuni. Este în primul rând un exemplu și un model de cooperare regională și, mai mult, ASEAN a devenit un factor cheie de stabilitate într-un context regional foarte, foarte complex. De aceea pentru noi, cea mai imporatntă contribuție a ASEAN-ului este consolidarea unităților care este benefică pentru securitate și prosperitate regională și este în interesul nostrul, al tuturor și într-adevăr în anul 2017 este cu atât mai semnificativ încât Uniunea Europeană și ASEAN au serbat 40 de ani de relații bilaterale, bazate pe încredere reciprocă și un dialog consolidate.

Vreau să subliniez că ASEAN este cel de-al treilea partener economic al UE din afara Europei. Iar UE este cel de-al doilea partener comercial al ASEAN şi cel mai mare investitor în ţările ASEAN. Deci în primul rând pentru noi este foarte important că e o structură de solidaritate şi de prosperitate şi de pace în zonă; doi: este unul din partenerii foarte importanţi ai UE şi vreau să subliniez că România a jucat un rol activ în planul acestei cooperări între UE şi ASEAN prin iniţierea şi participarea la diverse proiecte. Aş da doar ca exemplu faptul că România a realizat cu succes un schimb de experienţă şi bune practici cu statele ASEAN, cu precădere în ceea ce priveşte combaterea ameninţărilor transfrontaliere, a crimei organizate şi a traficului de persoane. Din punctul nostru de vedere există dorinţa foarte deschisă de a face eforturi şi pe viitor şi de a contribui prin cadrul acesta oferit de apartenenţa noastră la UE, la consolidarea cooperării cu statele ASEAN şi la capitalizarea experienţei pozitive din dialogul politic bilateral pe care îl avem, pe bază de relaţii economice şi comerciale şi care este adaptat şi la dinamica globală şi la provocările actuale.

Reporter: Cât de mult îşi poate extinde aria de acţiune economică şi diplomatică în acea parte a lumii România, domnule ministru?

Teodor Meleşcanu: Este una din priorităţile programului de guvernare actual care, pe lângă importanţa pe care o acordă NATO - UE şi relaţiei cu Statele Unite, una dintre direcţiile principale de acţiune ale guvernului o reprezintă şi deschiderea României spre colaborare cu alte state din lume, că e vorba de America Latină, de Africa sau de Asia. Cu Asia, prin intermediul ASEAN, avem practic posibilităţi foarte mari nu numai de creştere a schimburilor economice şi comerciale, dar şi a contactelor umane şi a schimbului de experienţă. Deci pentru noi este una din pieţele cele mai mari şi cele mai importante în perspectiva evoluţiei economice a României pe viitor.

Reporter: Domule ministru, ASEAN are şi un important rol geostrategic, dacă avem în vedere summitul care s-a încheiat ieri la Manila şi care a condamnat în termeni cât se poate de fermi programul nuclear nord-corean.

Teodor Meleşcanu: Este una din temele care preocupă ţările membre ale ASEAN, dar nu numai pe ele, că de fapt una din temele cele mai importante şi stringente la această oră pe plan internaţional, pentru că programul nuclear al Coreei de Nord încalcă practic prevederile multor tratate, inclusiv a Cartei ONU. Şi prin solidaritatea pe care o manifestă ţările ASEAN, prin sprijinul pe care îl acordăm şi noi, UE şi alte ţări, există o cale, o posibilitate ca până la urmă să se ajungă la încheierea unei păci şi în Peninsula Coreeană.

Interviu preluat de pe site-ul Radio România Actualităţi, 08.08.2017