Conferinta organizata de IRSEA la ASE privind Republica Coreea

Conferinta organizata de IRSEA la ASE privind Republica Coreea

La data de 12 mai 2010, s-a desfasurat la ASE Bucuresti conferinta "Coreea de sud si UE - Free Trade Agreement", eveniment destinat studentilor interesati de studiul relatiilor economice internationale.   Ambasadorul Republicii Coreea in Romania, E.S. Dl. Lee Kwang-Jae a sustinut o prelegere referitoare la relatiile economice privilegiate pe care tara sa le are cu Uniunea Europeana si la modul cum s-a ajuns la negocierea unui acord de liber schimb intre cele doua piete economice.

 Coreea de Sud este al optulea partener comercial al Uniunii Europene, iar Uniunea este a doua destinatie a exporturilor sud-coreene, dupa Republica Populara Chineza. Comertul cu Republica Coreea a depasit 65 mld. Euro in 2008 si a crescut cu o rata medie de 7.5 % intre 2004 si 2008. 

Uniunea Europeana este principalul investitor strain in acest stat asiatic inca din 1962, in 2006 inregistrand 45 % din totalul investitiilor straine directe din Coreea de Sud. Cu toate astea, companiile din Uniune au probleme importante in accesarea si operarea pe piata sud-coreeana datorate unor standarde restrictive si a cerintelor de testare a produselor si serviciilor, ceea ce determina adesea bariere in calea comertului. Atat in ceea ce priveste contactele bilaterale, dar si in cadrul negocierilor Acordului de Liber Schimb, Uniunea Europeana urmareste sa imbunatateasca aceste aspecte.