IRSEA regretă profund trecerea în neființă a Membrului său de Onoare, Ambasadorul de carieră, Marcel DINU

IRSEA regretă profund trecerea în neființă a Membrului său de Onoare, Ambasadorul de carieră, Marcel DINU

INSTITUTUL ROMÂN DE STUDII EURO-ASIATICE anunță cu profund regret trecerea în veșnicie a Membrului său de Onoare, Ambasadorul de carieră, prin decret prezidențial, Marcel DINU, după o activitate de peste patruzeci și doi de ani în diplomația românească, în cadrul căreia s-a remarcat drept un specialist recunoscut în planul relațiilor bilaterale, cu o pregătire temeinică și în domeniul raporturilor multilaterale.

 A contribuit efectiv la dezvoltarea relațiilor tării noastre cu state din Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină, pe care, în baza unei expertize edificatoare, le-a coordonat de-a lungul a peste douăzeci de ani în cadrul ONUDI și MAE, în calitate de director, și apoi de secretar de stat în acest minister. A fost ambasador în Republica Federală Germană, Republica Moldova și Egipt.

Practic, în perioada 1990-2002, din poziția de director, secretar de stat în MAE și secretar de stat la Guvernul României, ambasadorul Marcel Dinu a participat la tot ce a însemnat relațiile speciale și privilegiate ale României cu Republica Moldova. A contribuit direct la redactarea textului Declarației de Recunoaștere a Independenței Republicii Moldova și a fost  inițiator al primelor proiecte de dezvoltare a relațiilor cu Republica Moldova, pe care le-a coordonat și din poziția de șef al Comitetului Interministerial și al Oficiului Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova, precum și de ambasador la Chișinău. A reprezentat România la reuniunile cvadripartite pe problematica Transnistria. S-a ocupat de organizarea M.A.E al Republicii Moldova și de pregătirea junilor diplomați ai tânărului stat independent din poziția de consilier al ministrului de externe al Republicii Moldova. A însoțit pe președinții Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Vladimir Voronin pe timpul vizitelor la București.

Ambasadorul Marcel Dinu a fost un fin analist, cu gândire proprie și profundă, al scenei politice internaționale.  În calitate de secretar de stat, a coordonat activitățile de analiză și sinteză în Centrala ministerului și la misiunile diplomatice din străinătate, în acea perioadă fiind puse bazele conectării României la NATO si UE.

Ambasadorul Marcel Dinu a fost angrenat, eficient și productiv, în chestiunea de mare sensibilitate a Orientului Mijlociu, participând la demersurile României, pentru soluționarea politică a conflictelor din această zonă, prin elaborarea de documente și participarea activă la negocierile cu toate părțile implicate (Israelul, Autoritatea Palestiniană și alte state arabe), rolul țării noastre în această direcție continuând să fie apreciat de aceste state, și nu numai.

Ambasadorul Marcel Dinu a participat nemijlocit la eforturile României de apropiere față de Mișcarea de nealiniere,  precum și de „Grupul celor 77” (al țărilor în curs de dezvoltare). A condus delegația română la Conferința Ministerială a statelor nealiniate de la Lima (1974), la care țara noastră a primit statutul de invitat și a făcut parte din delegațiile României la Conferințele la nivel înalt ale mișcării de nealiniere de la Colombo, New Delhi, Havana si Harare.

A coordonat relațiile României cu mișcarea francofonă, participând la reuniunile la nivel înalt și la conferințele ministeriale ale acesteia.

A fost reprezentantul personal al ministrului român al afacerilor externe la S.E.E.C.P.( Procesul de cooperare din Europa de Sud-Est) pe perioada exercitării de către țara noastră a președinției acestui forum de cooperare la nivel subregional. A elaborat și negociat cu reprezentanții celorlalte state participante Carta Relațiilor de Bună Vecinătate, Securitate și Cooperare în Europa de Sud-Est, primul document politic de colaborare multilaterală din regiune, semnat la București în februarie 2000 de șefii de stat și guvern ai țărilor participante la S.E.E.C.P.

Ambasadorul Marcel Dinu a fost un diplomat profesionist de mare calibru și un talentat negociator diplomatic în toate misiunile și pozițiile deținute cu contribuții remarcabile în promovarea intereselor naționale ale României. Diplomat credibil, prin prestanță, prestigiu și competență, a cucerit aprecieri cu totul deosebite de la partenerii străini.

Ambasadorul Marcel Dinu a fost dedicat îndeplinirii, cu dragoste de țară, sentimente patriotice profunde și responsabilitate la cel mai înalt grad, a mandatelor și însărcinărilor diplomatice care i-au fost încredințate în promovarea și apărarea intereselor naționale ale țării noastre în relația cu străinătatea.

Ambasadorul Marcel Dinu a fost un sfetnic prețuit, un coleg plăcut și deosebit de apropiat, un soț, tată și bunic fermecător.

                                     CV-ul integral al Ambasadorului Marcel Dinu

Ambasadorul, prin decret prezidential, Marcel DINU, diplomat de cariera, s-a nasacut la 24 iulie 1935 in orasul Silistra, aflat in prezent in Bulgaria. A fost  casatorit din 1960 cu doamna Maria DINU, de profesie inginer constructor si au impreuna  trei copii si noua nepoti.

A urmat scoala elementara si Liceul Nicolae Balcescu, la Braila. A absolvit  Facultatea de Constructii Civile , Industriale si Agricole din cadrul Institutului de Constructii din Bucuresti (1953-1958), obtinand titulul de inginer. Si-a desfasurat activitatea pe santiere de constructii (1958-1962), in principal la construirea Rafinariei de petrol Brazi, langa Ploiesti.

A urmat Cursurile postuniversitare de Relatii Internationale de pe langa Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti (1962-1964), facand parte din prima promotie de absolventi ai acestei forme specifice de pregatire a diplomatilor romani.

Limbi straine: engleza, franceza; cunostinte de germana, rusa,araba.

Dupa absolvirea Cursurilor postuniversitare, a fost incadrat in Ministerul Afacerilor Externe, la 1 octombrie 1964, la Directia Economica, primind gradul de Secretar III, unde s-a ocupat indeosebi de organizatiile economice internationale. Prin concursuri succesive (1967- 1984), a fost promovat de la gradul de Secretar III, la cel de Consilier. In februarie 1992, prin decret prezidential, a primit gradul de Ambasador.

In 1967, i-a fost oferita o bursa de perfectionare din partea U.N.I.T.A.R. (Institutul ONU  pentru Pregatire si Cercetare). In acelasi an, a fost incadrat  functionar  international la Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala ( O.N.U.D.I./U.N.I.D.O), la Viena.

Dupa 14 ani, la revenirea in tara de la O.N.U.D.I., a fost numit, pe perioada 1972 - 1978, director adjunct si apoi director al Directiei de relatii ale Romaniei cu tarile in curs de dezvoltare (DR II); pe perioada 1978-1986 a fost numit directorul Directiei  de Relatii ale Romaniei cu tarile din Asia si Orientul Mijlociu (DAP).

 De-a lungul a peste 20 de ani a coordonat  dezvoltarea relatiilor tarii  noastre cu state din Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa si America Latina. A circulat extensiv în zonele respective în scop bilateral sau de reprezentare românească la întâlniri de vârf și regionale şi a participat  direct la negocierea documentelor politice convenite între România şi  50 din aceste state ( peste 120 tratate bilaterale, declaratii solemne, declaratii si comunicate comune)

Ambasadorul Marcel Dinu a fost angrenat, eficient si productiv, in chestiunea de mare sensibilitate a Orientului Mijlociu, participand la demersurile Romaniei, pentru solutionarea politica a conflictului din aceasta zona, prin elaborarea de documente si participarea activa la negocierile cu toate partile interesate (Israelul, palestinieni si tarile arabe), rolul tarii noastre in aceasta directie continuand sa fie apreciat de aceste state, si nu numai.

Ambasadorul Marcel Dinu a participat nemijlocit la eforturile Romaniei de apropiere de Miscarea de nealiniere, ca si de „Grupul celor 77”( al tarilor in curs de dezvoltare). A condus delegatia romana la Conferinta Ministeriala a tarilor nealiniate de la Lima(1974), la care tara noastra a primit statutul de invitat si a facut parte din delegatiile Romaniei la Conferintele la nivel inalt ale miscarii de nealiniere de la Colombo, New Delhi, Hava si Harare.

In intervalul octombrie 1986- februarie 1990, a fost numit ambasador la Bonn, pe parcursul unei perioade in care relatiile Romaniei cu Republica Federala Germania- ca si cu ansamblul tarilor occidentale- traversau o perioada foarte dificila pe plan politic, ca urmare a politicii de izolare promovata de autoritatile de la Bucresti. A contribuit la realizarea vizitei in Romania a vicecancelarului si ministrului afacerilor externe german, Hans Dietrich Genscher (1987). A contribuit la solutionarea unui mare numar de cazuri de reunificare a familiilor. Si-a concentrat eforturile asupra raporturilor economice romano-vest-germane, care a atins nivelul de circa un milliard de dolari in 1988. A contribuit la dirijarea ajutoarelor pentru Romania, oferite de Germania (1989)

Reintors in Centrala MAE, a fost director al Directiei de Analiza si Sinteza (1990-1992).

A participat la elaborarea noilor orientari si a prioritatilor de politica externa ale Romaniei, in eforturile de apropiere a Romaniei de NATO si Uniunea Europeana.

A contribuit direct la redactarea textului Declarației de Recunoaștere a Independenței Republicii Moldova si a fost  initiator al primelor proiecte de dezvolare a relatiilor cu Republica Moldova

A fost desemnat ca reprezentant special al ministrului roman al afacerilor externe in mecanismul cvadripartit (Romania, Rusia,Ucraina si Republica Moldova) pentru solutionarea politica a conflictului din Transnistria (1991-1992). A elaborat normele care au stat la baza organizarii grupului de observatori militari, alcatuit dintr-un numar de 100 ofiteri reprezentand cele patru tari, amplasati pentru o perioada de cateva luni in zona de conflict.

.A fost numit secretar de stat in MAE (1993-1996). A coordonat activitatile de analiza si sinteza in Centrala ministerului si la misiunile diplomatice din strainatate,in acea perioada fiind puse bazele conectarii Romaniei la N.A.T.O. si UE.

 A urmarit, cu prioritate dezvoltarea relatiilor cu Republica Moldova. A contribuit direct la redactarea textului Declarației de Recunoaștere a Independenței Republicii Moldova si a fost  initiator al primelor proiecte de dezvolare a relatiilor cu Republica Moldova, pe care le-a coordonat si din pozitia de șef al Comitetului Interministerial și al Oficiului Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova și de ambasador la Chisinau. A reprezentat România la reuniunile cvadripartite pe problematica Transnistria. S-a ocupat de organizarea M.A.E al Republicii Moldova și de pregătirea junilor diplomați ai tânărului stat independent din poziția de consilier al ministrului de externe al Republicii Moldova. A însoțit pe președinții Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Vladimir Voronin pe timpul vizitelor la București.

 Practic, în perioada 1990-2002 a participat la tot ce a însemnat relațiile României cu Republica Moldova.

A coordonat relatiile Romaniei cu miscarea francofona, participand la reuniunile la nivel inalt si la conferintele ministeriale ale acesteia.

A condus negocierile privind convenirea Tratatelor politice de baza ale Romaniei, atat cu Ungaria ( 6 runde), reusindu-se finalizarea si semnarea tratatului in 1996, cat si cu Ucraina (4 runde).

A negociat cu reprezentantii U.E.O. participarea romaneasca la respectarea embargoului pe Dunare, in perioada conflictului din fost Iugoslavie.

In absenta din tara a ministrului, a coordonat activitatea de ansamblu la nivel de lucru din MAE.

A contribuit la elaborarea noilor reglementari de functionare interna, ca si la indrumarea generala a misiunilor diplomatice ale Romaniei.

A fost ambasador la Chisinau (1997-1999).Misiunea sa a coincis cu o perioada de varf a raporturilor politice si cu lansarea unor proiecte economice promitatoare. Si-a adus contributia la activarea mecanismelor cooperarii bilateral.

 

In perioada februarie 1999- aprilie 2000, a fost reprezentantul personal al ministrului roman al afacerilor externe la S.E.E.C.P.( Procesul de cooperare din Europa de Sud-Est).

A fost primul sef numit al Oficiului Guvernului Romaniei pentru gestionarea  relatiilor cu Republica Moldova, cu rang de secretar de stat, structura subordonata direct prim-ministrului Romaniei (2001-2002); a devenit presedintele Comitetului Interministerial pentru Relatiile Romaniei cu Republica Moldova. A detinut calitatea de prim-vicepresedinte al Asociatiei de Politica Externa (A.R.P.E.)

A fost numit Ambasador la Cairo (2002-2006), pozitie din care si-a incheiat activitatea in MAE. A actionat pentru realizarea a doua vizite prezidentiale- la Cairo si la Bucuresti- doua vizite la nivelul sefilor de parlamente si vizita in Romania a prim-ministrului egiptean. A avut loc o evident consolidare a raporturilor bilateral, pusa in evident si cu prilejul marcarii unui secol de la stabilirea relatiilor diplomatice romano-egiptene, in aprilie 2006.

In noiembrie 2006, a devenit directorul Centrului de studii strategice al Fundatiei EuropeneTitulescu.

A fost membru  al Asociatiei Romane de Protocol , A.D.I.R.I si al Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania.