Lansarea studiului „Asia in the Eyes of Europe”

Lansarea studiului „Asia in the Eyes of Europe”

In cadrul conferintei privind însemnătatea celei de-a 45-a aniversari a ASEAN a fost lansat studiul „Asia in the Eyes of Europe”, cercetătorii IRSEA contribuind la realizarea lucrării. Prezentarea contribuției IRSEA din cadrul conferinței a fost susținută de catre presedintele IRSEA și a avut următorul text:

EUROPA SI ASIA AU NEVOIE DE O CUNOASTERE RECIPROCA MAI APROFUNDATA

In contextul amplului proces de globalizare asistam la o consolidare a raporturilor inter-regionale. Un exemplu elocvent il reprezinta tendinta evidenta de apropiere dintre Europa si Asia si Asia si Europa, care a dat nastere  in 1996 la forumul de dialog ASIA EUROPE MEETING (ASEM), devenit un parneriat robust, intr-o etapa cand atentia lumii contemporane se concentreaza asupra Asiei, regiune in care, in prezent, au loc dezvoltari semnificative de integrare regionala si este caracterizata a fi un „gigant emergent” al zilelor noastre. Arhitectura integrala de cooperare regionala in Asia de est si sud-est are drept forta motrice Asociatia Natiunilor Asiei de Sud Est (ASEAN), creata in anul 1967. Prima forma de integrare regionala – ASEAN COMMUNITY, axata pe trei pilieri - politic si securitate, economic si cultural, se afla in ultimii sai trei de ani de finalizare, care va avea loc in 2015.

ASEM este un proces informal de dialog si cooperare, care aduce fata in fata, dar mai important, impreuna, pe cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Comisia Europeana si 19 state asiatice, dintre acestea 10 fiind membre ale ASEAN, si Secretariatul ASEAN. In total, ASEM este format in prezent din 48 de mebri. Initial, parteneriatul ASEM din 1996, inaugurat la Bangkok, a fost constituit din cele 15 tari membre ale UE, 7 state membre ale ASEAN, plus China, Japonia, Republica Coreea si Comisia Europeana. Prima extindere a ASEM a avut loc in 2004 si a adus in cadrul dialogului inter-regional Cipru, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria, din partea UE, si trei noi tari membre ale ASEAN – Cambodgia, Laos si Myanmar. Al doilea val de extindere s-a produs in 2007, cand la procesul de dialog s-au alaturat Bulgaria, India, Mongolia, Pakistan, Romania si Secretariatul ASEAN. In octombrie 2010, la cel de-al 8-lea summit la nivel de sef de stat si guvern al ASEM, cei 45 de mebri au salutat primirea a  trei noi parteneri  – Australia, Noua Zeelanda si Rusia.

In cadrul dialogului ASEM sunt tratate chestiuni politice, economice si culturale, avand ca obiectiv consolidarea relatiilor dintre cele doua regiuni, intr-un spirit de respect mutual si un parteneriat cu drepturi egale. Urmatorul summit al ASEM (al 9-lea) va avea loc in luna octombrie 2012, la Vientiane.

In februarie 1997, liderii ASEM au cazut de acord asupra necesitatii crearii unei institutii proprii, si asa a luat fiinta ASIA  EUROPE FOUNDATION (ASEF), cu sediul in Singapore, fiind finantata din contributii voluntare de la guvernele partenere. ASEF promoveaza ideea unei mai largi intelegeri reciproce intre Asia si Europa prin schimburi multiple in domeniul academic, cultural si uman. Prin inetrmediul ASEF, preocuparile societatii civile sunt aduse , drept o componenta vitala, pe agenda deliberarilor din cadrul ASEM.

Dintre cele peste 500 de proiecte realizate pana in prezent, initiativa ASEF de a demara studii de cercetare „in oglinda” in Asia si Europa in scopul identificarii gradului de cunoastere reciproca, in afara dialogului oficial, dintre cele doua regiuni, se detaseaza prin eforturile depuse in contextul efectuarii studiilor de cercetare, denumite „ EU THROUGH THE EYES OF ASIA”  si „ASIA IN THE EYES OF EUROPE”. La incheierea fiecarui studiu, rezultatele sale s-au dat publicitatii intr-o lucrare specifica. Desigur, toti membrii dialogului ASEM  au fost informati asupra derularii cercetarilor, a concluziilor si sugestiilor menite sa faciliteze capacitatea de solutionare a problemelor existente in constructia din interiorul UE si dintre UE si partenerii asiatici.

Proiectul „Asia in the Eyes of Europe” s-a desfasurat in perioada 2010 – 2011 si desprinde perceptiile publice, ale mass-media si a celor mai cunoscute elite din randul ziaristilor,  comentatorilor si analistilor politici vis-a-vis de reflectarea pe plan local a dezvoltarilor din Asia, a procesului ASEM, a preluarii stirilor despre aceasta regiune si a rolului Asiei in contextul international actual. Studiul a avut loc concomitent si pe baza unei scheme unitare in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Romania.

Proiectul a fost initiat de catre ASEF, cu sprijin financiar din partea Comiesiei Europene, avand ca parteneri German Council on Foreign Relations (DGAP), Konrad – Adenauer Stiftung (KAS), Institute of International Studies – Tsinghua University si National Centre for Research on Europe – University of Canterbury.

In  tara noastra, cercetarea a fost efectuata de catre Institutul Roman de  Studii Euro – Asiatice (IRSEA), creat in mai 2008, inregistrat oficial in calitate de asociatie neguvernamentala independenta si inspirat din dezvoltarile pozitive promovate de ASEM si de parteneriatul de dialog dintre EU si ASEAN, avand in vedere si rolul Romaniei din pozitia de nou partener al arhitecturii de cooperare dintre Europa si Asia. Institutul este creat pe sistemul unui think – tank, al carui obiectiv prioritar il constituie contributia la dezvoltarea unei interactiuni solide intre Europa si Asia prin promovarea valorilor europene in Asia si a celor din Asia in Europa. Intre IRSEA si ASEF exista o intelegere de cooperare, care completeaza parteneriatele institutului cu institutii similare din Europa, printre care The European Alliance of the Institutes for Asian Studies, si Asia, in special din Indonezia, Malayezia, Singapore si Pakistan.

Parcurgand publicatiile elaborate in urma cercetarilor de pana acum din Asia si Europa se degaja concluzia generala privind existenta unui grad insuficient de cunoastere reciproca intre cetatenii celor doua continente.

In capitolul din lucrarea „Asia in the Eyes of Europe” dedicat perceptiilor si potentialului de conlucrare intre Europa si Asia in toate cele 8 tari europene, care au format obiectul studiului de cercetare, autorii Sebastian Bersik, Michael Bruter, Natalia Chaban, Sol Iglesias si Ronan Lenihan evidentiaza ca din analiza mass-media rezulta ca pe perioada de cercetare (trei luni) articolele politice au fost preponderente si s-au concentrat pe tari individuale din Asia, membre si nemembre ale ASEM, China fiind predominant mentionata, respectiv intr-o proportie de 43% (232 din 538 articole). Indubitabil, aceasta proportie scoate in evidenta imaginea Chinei de actor emergent dominant in contextul politic asiatic. Vizibile, din aceasta perspectiva, au fost si Japonia, India si Republica Coreea, insa fara a egala nivelul de atentie acordat Chinei de catre mass-media europeana.

Volumul stirilor privind procesul asiatic regional si inter-regional a fost deosebit de redus: ASEAN – 1,5%, APEC – 1,2%, iar East Asia Summit (EAS), Shanghai Cooperation Organization (SCO) si Asian Development Bank (ADB) au fost citate in mod ocazional.

Cercetarile au ilustrat faptul ca cetatenii europeni privesc importanta in ascensiune pe plan mondial a Asiei mai mult din punct de vedere economic si cultural si nu politic.

Elementele concludente mentionate mai sus au o relevanta importanta pentru „capitolul de tara” privind Romania, intocmit de Radu Megelea, Ilie Simon si Gheorghe Savuica, in sensul ca mass-media, cetatenii si elitele din randul ziaristilor, comemtatorilor si analistilor politici din tara noastra au emis opinii si concluzii relativ similare. Perceptiile exprimate de catre elita mass-media romaneasca au fost deosebit de variate, insa, in esenta, s-au inscris in cele pan-europene. Persoanele intervievate au relevat ca nu privesc Asia ca o putere in sine, recunoscand importanta individuala si puterea Chinei, Japoniei, Indiei, Republicii Coreea, Indoneziei, Singapore etc. Statelor din zona le lipseste vocea unitara, ceea ce le impieteaza drumul spre a deveni o mare putere. Diferentele politice, economice si culturale sunt elemente in plus, care le indeparteaza de acest obiectiv. Cu toate acestea, au existat si opinii potrivit carora tarile asiatice pot deveni lideri in politica internationala. Preponderenta Chinei in stiri este explicata in cazul Romaniei nu numai ca un rezultat al dezvoltarilor ce au loc acum in China, ci si al relatiilor traditionale romano – chineze.

Marea majoritate a respondentilor au fost de acord ca aspectele economice, in special investitiile asiatice in Romania, reprezinta interesul semnificativ in raporturile dintre Romania si statele din Asia, urmate de colaborarea in lupta impotriva terorismului.

Forumul de dialog ASEM, ca si procesele de integrare in Asia s-au dovedit a fi putin cunoscute in randul ziaristilor si comentatorilor si analistilor politici romani. Unii au considerat ASEM a fi un pas pozitiv in directia imbunatatirii relatiilor dintre Europa si Asia, in timp ce altii l-au apreciat drept un fenomen pur diplomatic, fara consecinte practice si directe, inclusiv asupra Romaniei.

Este demn de retinut ca cercetarile efectuate in tara noastra au relevat ca romanii sunt constienti de semnificatia Asiei si ca trateaza cetatenii acestei zone cu prietenie si respect. Persoanele intervievate au apreciat ca Asia merita un inalt grad de atentie, in special din perspectiva dimensiunii economice, si au precizat ca se asteapta ca importanta Asiei pentru Romania sa creasca in viitor.

In opinia subsemnatului, rezultatele studiului „Asia in the Eyes of Europe” ar trebui sa reprezinte un semnal de atentionare indicand necesitatea elaborarii unei strategii de catre Romania de acomodare proprie, complementara celei rezultate din calitatea de membru al UE, la dezvoltarile rapide din Asia de est si sud-est.

Volumul „Asia in the Eyes of Europe” a fost lansat la Bucuresti in cadrul recentului eveniment dedicat celei de-a 45-a aniversari a crearii ASEAN, organizat de catre IRSEA si Institutul Diplomatic Roaman (IDR), la care au participat ambasadori si diplomati din tari asiatice si arabe, diplomati romani, membri de onoare ai IRSEA, profesori, studenti si reprezentanti ai mass-media.